Auran tanssit_miesten haku

KUULUMISET! Tanssin huumaa Auran Nuortentalolla!

Kuulumiset -sanomalehtiprojektin taiteilijat Annika ja Hanna vierailivat viime viikonloppuna Auran Nuortentalon supersuosituissa tansseissa. Miltä kokemus tuntui?

”Tanssit oli todella mielenkiintoinen kokemus, sukellus johonkin omaan maailmaan. Väkeä oli muutama sata, mutta vakkariväen mielestä paikka oli lähes tyhjillään. Välillä väkeä on siis jopa yli 1000! Minun yksi tanssipari tulee sinne aina Tampereelta asti ja veli Jyväskylästä saakka.

Tanssijoita olisi voinut vain katsella koko illan sivusta, sillä parien erilaiset tanssityylit ja läsnäolo oli huikaisevaa. Ikähaitari oli varmaankin välillä 18-80. Kyllä me sitten lopulta rohkaistuttiin tanssilattialle itsekin, siellä oli vuorotellen naisten haku ja miesten haku. Kun oli miesten haku, me naiset ryntäsimme riviin, oikealle taitavat ja nuoret, keskiosaan riviä keskinkertaiset tanssijat ja vasemmalle iäkkäämmät. Siinä sitten seistiin ja yritettiin tulla valituiksi. Ne, joita ei haettu tanssimaan, menivät sitten takaisin istumaan tanssilattian reunalle. Meitä haettiin ja mä uskalsin jopa hakea itsekin tanssiparia.  Huh, se oli jännä ja kiehtova kokemus!”

Tansseissa vierailu on osa Kuulumiset-sanomalehtiprojektia, joka on ollut käynnissä tammi- ja helmikuun 2017 aikana Aurassa, Pöytyällä sekä Paimiossa. Kuulumiset kutsuu kuntalaisia kertomaan omat kuulumisensa. Paikallisten ajatuksista ja uutisista koostetaan sanomalehti, joka julkaistaan keväällä 2017. Voit tutustua projektiin myös blogissa https://kuulumisetblog.wordpress.com/

Auran tanssit_miesten haku

Miesten vuoro tansseissa!

Tallenna

Tallenna

Project - Drawing 1_3-page-001

Kohtaamisten kartta: Melkein perillä!

Hiiohoi!

Ihan pian kuulkaas kaverit alkaa näyttelyrumba!

Saimme kaikki 17 pajaamme pidettyä ja nyt talven selkä on taitettu peistä taitto-ohjelmien parissa… Vaan pian sekin sota on voitettu, näyttelypaketit kasassa ja julkaisu sivuilla saatavilla! Ihana saada tämä teos teillekin asti näytille ja päästää se elämään omaa elämäänsä!

Aurinkoista viikonloppua,

Mari

Kuulumiset-sanomalehtiprojekti: Juttujen keruu alkakoon

Kuulumiset-sanomalehtiprojektille tammikuu tarkoittaa aktiivista aikaa. Silloin starttaavat lehtitoimituksen vierailut kunnissa. Maanantaina 16.1. on aivan ensimmäinen vierailu, se suuntautuu Paimioon. Silloin visiteeraamme kirjastossa klo 13-16 välisen ajan ja kuulostelemme miten ihmiset suhtautuvat ajatukseen tulla kertomaan uutisensa.

Joulukuu meni käytännönjärjestelyjä tehdessä. Sovimme kaikkiin kuntiin tapaamisia erilaisten ryhmien kanssa.  Tällä hetkellä sovittuja treffejä on mm. Riihikosken pulinakerhon, NuortenTuvan, Maruskat-kuoron ja Käyrän vankilan kanssa. Kaikilla paikkakunnilla pidetään myös avoimen toimituksen päiviä kirjastoissa, sekä torilla Pöytyän Kyrössä.

Kuulumiset-projektin ideana on toteuttaa sanomalehti tapahtuneiden kohtaamisten ja kuulumisten vaihdon perusteella. Kuulumisensa voi tulla kertomaan milloin tahansa näkee toimituksen kuntansa kirjastossa tai muussa paikassa. Lehden tekoon voi osallistua myös toimittamalla kirjeen postilaatikkoon, jotka tulevat sijaitsemaan kunkin kunnan kirjastossa. Myös sähköpostilla voi osallistua, osoite on kuulumiset2017@gmail.com. Sanomalehti ilmestyy näillä näkymin toukokuun alussa.

Laadimme muutamia lämmittelykysymyksiä mitä kautta kuulumisiaan voi alkaa jakamaan: Mitä kuuluu? Voititko lotossa? Vai hävisitkö? Gillar du spelar dragspel? Millaisia unia näet? What’s your favorite place in your hometown? Mikä on parasta juuri nyt? Mikä on pahinta juuri nyt?

Tällä hetkellä tunnelmamme on jännittynyt ja odottava. Kiehtovaa on nähdä paikallisten suhtautuminen meihin. Ilmassa on runsaasti kysymyksiä, kuten: Tuleeko kukaan kertomaan mitään? Miten saada ihmiset juttelemaan? Miten kohdata erilaiset (ikäiset, taustaiset, kieliset) ihmiset? Näitä asioita työstämme vielä parin viikon ajan, ensimmäiseen reissuun asti. Ja luultavasti sen jälkeenkin, jokainen kohdattava ihminen lienee kuitenkin täysin omanlaisensa. Mukavaa on, että saamme jollekin (vielä päättämättä mille) vierailulle mukaan sanataiteilija Veera Vähämaan, joka tulee tekemään hetkessä syntyviä runoja käytyjen keskustelujen pohjalta. Joten lehteen tulee myös runopalsta, mahtavaa!

Kuulumiset-projektin tarkkaa aikataulua ja tapahtumien kulkua voi seurata sen omassa blogissa: www.kuulumisetblog.wordpress.com

kirjotuskone

Kirjoituskoneeseen on vaihdettu uusi mustenauha > juttujen keruu voi alkaa!

terveisin Hanna ja Annika

20161109_131351

KOHTAAMISTEN KARTTA: Kohtaaminen Kaarinassa

”Kohtaamisten kartan viimeinen työpaja pidettiin Kaarinan Värttinä-palvelutalossa. Tämä paja osoittautuikin hieman erilaiseksi kuin aiemmat pajamme, mutta sehän näiden tapaamisten suurimpia anteja on ollutkin: työpajan idea elää ja kehittyy jokaisessa kohtaamisessa omanlaisekseen.

Monellä ryhmäläisellämme oli tällä kertaa näkörajoitteita, joten piirsimme kartan pohjaksi Värttinä-palvelutalon ja vähän lähiympäristöä. Lähistön reittien sijaan kävimme läpi tarinoiden paikkoja ja asioita, joita Kaarinassa on. Varasimme myös pidemmän ajan piirtämiselle, ja kävimme henkilökohtaisemmin ohjaamassa ja haastattelemassa, ikäihmisemme toimivat hieman eri temmolla kuin esimerkiksi alakoululaiset.

Kokosimmekin kartan sitten yhdessä hieman eri tavalla kuin muissa ryhmissä: tutustuttiin yhdessä niihin piirroksiin, mitä kukakin oli tehnyt ja mietittiin, mihin kohtaan Karttaa mikäkin lappu kuuluu.

Tapaamisen lopulla poikki olivat sekä osallistujat että ohjaajat, mutta kokemus oli kaikille arvokas ja antoisa.”

Anna Nummi

20161109_131253

dsc_1115

KOHTAAMISTEN KARTTA: Pöytyän peurat ja polut

”Tummuvana lokakuisena perjantai-iltana matkasimme taiteilijoiden kanssa Pöytyälle. Mustanojan kauniilla ja perinteikkäällä koululla tapasimme virkeän kyläyhdistyksen jäseniä. Syksy vähän painoi silmiä ja pitkä viikko, mutta virkistyimme kaikki kahvin, keksien ja croquis’n myötä.

Saimme kuulla Mustanojan historiaa, ja miten harmi koulun lakkautus on juuri nyt, kun paljon nuoria on muuttanut kylälle. Uusi koulu on työn alla Riihikoskelle.

Mustanojalla ja Pöytyällä on kuulemma peuroja riiittämiin. Karttaan piirtyivät juoksulenkit, koiran lenkit, työ-, koulu- ja päiväkotimatkat: “Emmä tonne tuu juoksee teidän kans!” Pokestopit, geokätköt, juhannuskokko ja tanssipaikat, matonpesupaikat – kaikki löysivät kohtansa kartalta. Muisteltiin sitä, miten koulu oli naapurikunnan puolella, mutta sen vessa Pöytyän puolella.

Pienessä kyläyhteisössä on lämmin ja iloinen tunnelma: “Kaikki tietää kaikkien asiat, mutta se on ihan hyvä, pysyy iteki kärryillä!”

Hymy huulilla lähdimme takaisin pimeyteen väistelemään peuroja.”

-Mari Rytkönen

dsc_1117

20161026_142528

KOHTAAMISTEN KARTTA: Eläväinen Aura tutuksi!

”Aurassa tapasimme kaksi ryhmää. Aloitimme aamupäivällä pajailun paikallisten senioreiden kanssa. Ilmassa oli vähän jännitystä kun osallistujat eivät lainkaan tienneet, mihin olivat osallistumassa. Verryttelytehtävän jälkeen tunnelma rentoutui nopeasti ja auralaiset rouvat saivat nopeasti kiinni siitä, mikä on homman juju.
Aika kului todella nopeasti ja tuntui siltä, että sitä olisi tarvinnut paljon enemmän. Siinä vaiheessa kun aloimme katsella kelloa pajailijat olivat vasta päässeet kunnolla vauhtiin. Saimme karttaan mukavia muistoja Aurasta ja historiallisia rakennuksia. Vanhukset eivät kuitenkaan olleet mitenkään ajastaan jäljessä, vaan todella aktiivisia ja mukavia rouvia, joiden kanssa olisi viihtynyt vaikka koko päivän. Mukana oli osaavia piirtäjiä ja tunnelma oli kiva. Nuorisotalo Cafesco oli ihanteellinen paikka pajailuun, koska se oli ilmapiiriltään rento, lämmin ja viihtyisä. Se oli myös meille pajan vetäjille entuudestaan tuttu, mikä toi varmuutta esiintymiseen.
Myöhemmin iltapäivällä talo täyttyi nuorista, jotka ottivat nopeasti haltuun Cafescon biljardi-, bingis- ja liitokiekkopöydän. Tuuli sai bingispallosta päähänsä, tosin ihan vain vahingossa, ja tilaa pyrittiin rauhoittamaan pajaa varten. Koska nuoria oli paikalla paljon, karttapöytään osallistuminen oli vapaaehtoista ja muodoltaan avointa. Päivä oli jo pitkällä ja Cafesco tilana tarjosi puuhakkaalle nuorisolle paljon muutakin tekemistä, joten päädyimme tekemään karttaa vain muutaman innostuneen lapsen kanssa.
Oli hauskaa huomata saman päivän aikana miten keskenään erilaisia ja osaltaan samanlaisia kohteita nuoret ja vanhat piirsivät kotikulmia esittävään karttaan. Ruokapaikat ja maamerkit olivat samoja, eli ABC:n pehmis maistuu sekä vanhoille että nuorille. Yllätyksenä meille tuli se, että nuoret tiesivät myös nimetä kohteita, joita ei kartalla enää ollut – kuten suljettuja tehtaita. Lapset piirsivät paljon pokemoneja, mutta mainitsivat myös luontopolkujen varsilla kasvavat sienet ja marjat. Pelko pois, mediapaniikin lietsojat: Pokémon-villityksen myötäkään Suomen nuoret toivot eivät anna marjojen mätääntyä metsiin!”
– Tuuli Hypén
20161026_142614
img_2940

KOHTAAMISTEN KARTTA: Huvipuisto Vahdolle!

”Vahdon pienet päiväkotilaiset olivat kovasti sitä mieltä, että vahdossa pitäisi olla huvipuisto. Päiväkodin leikkikenttä kävi onneksi huvipuiston korvikkeesta, ja sieltä löytyi paljon mieluisia välineitä, joista lapset piirsivätkin paljon iloisia muistoja. Tuleva halloween ja joulu olivat myös kovasti lasten huulilla ja paperilla. Päiväkotilaisten seurana pajassa oli kaksi Vahto-seuran jäsentä, jotka toivat karttaan toisenlaista perspektiiviä.”

– Johanna Jasmine

img_2942

20161019_111018

KOHTAAMISTEN KARTTA: Aika Ruskolla

”Ruskolla varhaisena keskiviikkona kohtasimme reippaita ja ahkeria teatterilaisia, kirjastonhoitajan, ja kontaktihenkilömme Jan-Erikin.

Ruskon kirjasto, jossa tapasimme, oli kotoisa, ja sen vieressä on kaikkien suosima kahvila. (Voimme vahvistaa, että kahvila on suosittu syystä!)

Huomasimme työpajassamme, että teatterilaiset rytmittävät aikaa kuten kuvataitelijatkin – produktioiden kautta.

Kuntien yhdistyminen puhutti paljon pajamme osallistujia: huomattiin mm. miten paljon kaikkea kivaa kunnassa on, ja että iso osa siitä on Vahdon puolella.

Oli jälleen kiinnostavaa ja inspiroivaa seurata miten kuntalaiset, jotka eivät tässä kokoonpanossa välttämättä sattuisi saman pöydän ympärille, loivat jälleen yhteisen aiheen ääreen kerääntyessään hetkellisen yhteisöllisen piirin.

Oli ilo käydä Ruskolla ja tutustua paikallisiin, jälleen kerran!”

-Anna Nummi

20161019_111108

mynis1

KOHTAAMISTEN KARTTA: Mynämäen laavupaikat

”Mynämäessä oli todella kaunis ja hieno kirjasto, jossa oli paljon käteviä tiloja yläkerrassa. Se oli todella valoisa, ihana paikka, ja tapasimme siellä partiolaisia.

Ryhmällämme oli toki hieman alkukankeutta, mutta ryhmäläisemme pääsivät sitten todella hyvin hommaan käsiksi. Karttaan tuli paljon laavupaikkoja, tietenkin, ja kerroimme partiotarinoita puolin ja toisin.

Kohtasimme pajassa myös itsekritiikin peikon, mutta sekin päihitettiin! Ja kerrankin ehdimme myös tekemään yhteissarjakuvaa. Se olikin loistavaa, ja meillä oli aivan älyttömän hauskaa. Kaikilla taisi olla nälkä, sillä se toistui kaikkien tarinoissa. Lopetimmekin hyvissä tunnelmissa ja lähdimme kaikki tahoillemme syömään.”

Anna Nummi

mynis2

 

img_4497

KOHTAAMISTEN KARTTA: Suunnistusta Paimiossa

”Paimiossa tapasimme ryhmän eri ikäisiä suunnistajia. Karttapajan osallistujista huomasi heti, että kartta on apuvälineenä tuttu. Reitit alkoivat piirtyä karttaan kuin itsestään eikä meidän ohjaajien tarvinnut alustaa karttapajan ideaa juuri ollenkaan. Vitsailimme keskenämme, että olisi kiva käydä yhtenään tekemässä karttoja juuri suunnistajien kanssa, koska pääsisimme itse niin vähällä vaivalla. Oli todella antoisaa ja rentouttavaa seurata vierestä, miten kaikki pajaan osallistuneet keskustelivat paimiolaisista maamerkeistä ja nähtävyyksistä ja keksivät oma-aloitteisesti kiinnostavia kohteita.
Pajailijat olivat taitavia ja huolellisia työssään. He myös rohkaisivat toisiaan, mikä on ohjaajan kannalta mukavaa. Ei todellakaan tarvinnut patistella! Oman kodin lähellä olevat ojat ja mutkat piirtyivät karttaan hyvin yksityiskohtaisesti. Suunnistajat piirsivät karttaan paljon teitä ja reittejä. Kuulimme myös hauskoja paikallisia juttuja. Seurasimme mielellämme värikästä ja iloista kerrontaa esimerkiksi kilpailevista elokuvateattereista ja vanhasta kaupasta, jossa kuulemma kummitteli.
Paimiosta jäi hyvä fiilis. Suunnistajat suhtautuivat omaan kuntaansa lämmöllä ja huumorilla. Nuoretkin osallistuivat aktiivisesti toimintaan ja kartasta tuli todella hieno. Myös pajaa varten varattu tila oli pajailuun vallan sopiva. Oli mukavaa, että meille oli järjestetty kahvia ja pientä purtavaa.”
Tuuli Hypén
img_4496